Bazen bazı hastalıklarımız, tanılarımız veya acil durumlarımız için kan bağışı yapmak zorunda kalabiliyoruz. Kan vücudumuzda bulunan bir tür su olduğundan anemi hafife alınmaması gereken bir hastalıktır. Bu nedenle vücudumuzdan kan çıktığında yani kan bağışında bulunduğumuzda baş dönmesi, bayılma, titreme, üşüme gibi ani reaksiyonlar yaşayabiliriz. Peki kan bağışlamak sanıldığı gibi kilo aldırır mı?
KAN VERDİĞİNDE KİLO ALINIR MI?
Kan bağışladığımızda kan hücrelerimiz çalışmaya başlar ve eksik kanın yerini almak üzere yeniden kan üretmeye başlar. Bu nedenle kan bağışından sonra genellikle bir süre iştah iyi olur. Vücutta enerji açığı oluştuğu için iştah da artacaktır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi ve kırmızı et gibi besinleri tüketmek isteyebilirsiniz. Ancak sanılanın aksine kan bağışlamak herkeste kilo aldırmaz. Kişiden kişiye değişebilen bir durumdur ve genel olarak çoğu insanın iştahını artırsa da kan vermenin iştahı artırmadığı durumlar da olabilir. Hatta araştırmalar kan bağışının bazı kişilerde kilo kaybına bile neden olduğunu gösteriyor. Her ne kadar mecbur kalmadıkça kan bağışı yapmasak da kan bağışlamak aslında vücudun dengesini düzenleyebilecek bir olaydır. Kan bağışladığımızda metabolizma hızlanacağı için tüketilen besinler daha hızlı yakılacaktır. Aynı zamanda kolesterole neden olabilecek yağ miktarında da ciddi bir azalma görmek mümkündür. Son olarak kan bağışlamak aslında vücudu toksinlerden arındıran, kanı temizleyen sağlıklı bir olaydır.
KİMLER KAN VEREBİLİR?
18-65 yaş arası sağlıklı her birey yılda 4 kez kan bağışında bulunabilir. Ama elbette bazı istisnalar da var. Alkol ya da uyuşturucu kullananlar, 50 kilonun altındaki kişiler, kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar, epilepsi hastaları, düzenli ilaç kullananlar, kalp krizi geçirmiş olanlar, hemoglobin değeri düşük olan bireylerde ani belirtiler yaşanabilir. Kan bağışı sırasında reaksiyonlar. Bu nedenle bu kişilerin gerekmedikçe kan bağışı yapmaları önerilmez. .