Laik kelimesini sohbetlerde, televizyon programlarında, siyasi tartışmalarda duymuş olma ihtimaliniz yüksektir. Sıklıkla kullanılan seküler kelimesinin ne anlama geldiği bazı durumlarda kafa karıştırıcı olabiliyor. Laiklik kavramıyla karıştırılan laik kelimesinin ne anlama geldiğini merak ediyorsanız “Laik ne anlama gelir?” yazımıza göz atabilirsiniz.
Laik Ne Demektir?
Laiklik, toplumda var olan ve hayatta büyük bir yere sahip olan dini ve manevi kavramlar ve kültürel unsurlar yerine, dünya hayatının maddi ve bilimsel yönlerine odaklanmayı amaçlayan bir kelimedir. Dünyevilik anlamına da gelen bu kavramı hayatına yerleştiren ve uygulayanlara laik denir. Laikliğin ne anlama geldiğine gelince, laik kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı “dinden bağımsız”dır. Laik bireylerin ait olduğu laiklik düşüncesi ancak çok geniş bir bağlamda incelenebilir. Seküler olan edebiyat nedir, seküler olan nedir siyaset gibi pek çok alanda karşımıza çıkan bu kavramlar aynı kökten gelse de ayrı ayrı incelemek gerekir.
Laik Ne Demektir?
Laik kelimesi, laiklik kavramını önemseyen ve hayatını bu doğrultuda düzenleyen kişilere verilen isimdir. Laik kelimesinin anlamı şu şekildedir: Dinden bağımsız, asırlık, asırda bir görülen dünyevi birey, manevi olmayan dünyacı birey anlamına gelir.
Laik ve Laik Kelimeleri Eşanlamlı Değildir
Dilimizde oldukça kafa karıştırıcı olan bir diğer durum da laik ve laik kelimelerinin aynı anlamda kullanılmasıdır. Laik ve laik kelimelerini eşanlamlı olarak kullanmak büyük bir hatadır. Laiklik veya laik kavramı, dini kurumların devlet düzenine ve işleyişine baskı yapmaması veya müdahale etmemesi anlamına gelir. Laik kavramı laiklik kavramının bir parçası olmasına rağmen iki kelimenin çok farklı anlamları vardır. Laikliğin ne anlama geldiği konusunda insanların kafasındaki en büyük soru işaretlerinden biri de bu.
Laik Kelimesinin Etimolojisi
Laiklik Latince’de “bir zaman dilimi, zamanın bölünmesi” anlamına gelirken, Latince’de milattan sonra dünya anlamına gelmektedir. Dilimizde Fransızcadaki kelime de benzer şekillerde kullanılmaktadır.
Seküler Göç Ne Demektir?
Dini hayatının merkezine koymayan, manevi unsurları önemsemeyen, hayatını dini unsurlar çerçevesinde anlamayan insanlar laiktir. Laik insanların yaşadığı yerlerdeki denetim ve yürütme organlarının mantık ve bilim çerçevesine gelip dini merkeze koyması bu kişilerin laik bölgelere hareketine laik göç olarak adlandırılmaktadır. Seküler göçün ne anlama geldiği bağlamında sosyal ve politik dönüşümler aynı zamanda insanları seküler göçe yönelmeye de tetikleyebilmektedir. Beyin göçü ve seküler göç kavramları terim açısından farklı anlamlara sahip olsa da ortak paydalara sahiptir.
Laik Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı
Laik bilim adamları hiçbir zaman dini hayatlarının merkezine koymamışlardır. Laiklik hiçbir zaman ateizmden ya da dinden kaynaklanan bir anlam taşımaz, sadece yaşam tarzını ifade eder. Bu hayatta aklı rehber olarak seçenler için laik ve laik olmayan gruplar arasındaki çatışma asla mantık dışı değildir.