Bilim insanları, fosil kalıntılarından bugüne kadar hayatta kalamayan ilginç, tuhaf yapıya sahip soyu tükenmiş hayvanların varlığını kanıtladılar. Ayrıca kemik yapıların olası şekillerini bilgisayarda çizdiler. Bunlardan bir kısmının nesli yakın zamanda tükendiğinden, net yapıları ve özellikleri bilinmektedir.
Nesli Tükenen Hayvanlar ve Nedenleri, nesli tükenen hayvanların isimleri, ülkemizde yaşadığı bilinen nesli tükenen hayvanlar nelerdir? gibi sorulara yanıt bulmak amacıyla kapsamlı bir literatür çalışması gerçekleştirdik. Nesli tükenen hayvanlar hakkında bilgi Bu başlık altında paylaşacağız.
1- Dinozorlar
Dinozorların yaklaşık 65 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Türlerinin yok olması için pek çok teori ortaya atılsa da en çok kabul gören teori, büyük bir gök taşının Dünya’ya çarparak aniden iklimi değiştirmesi sonucu canlıların %70’inin neslinin tükendiğidir. Dinozor da bu canlılar arasında yer alıyor.
2- Yünlü Mamut
Fil türündendir. En son fosil kalıntıları Kutup Bölgesi’ndeki Wrangel Adası’nda bulundu. 4 bin yıl önce neslinin tükendiği sanılıyor.
3- PRENE DAĞ KEÇİSİ
Yakın geçmişte nesli tükenen hayvanlardan biridir. En son 2000 yılında görülen hayvan o zamandan beri görülmedi.
4-moa
Devekuşu türlerinden biridir. Yaklaşık 3,5 metre büyüklüğe ulaştıkları biliniyor. Kontrolsüz avlanma sonucu moa kuşu nesli tükendi.
5 – İrlanda Geyiği
Omuz yüksekliği 2 metre, boyu 3,65 metre, boynuzları ise yaklaşık 40 kg ağırlığında devasa bir geyik türüdür. Milattan 5500 yıl önce neslinin tükendiği sanılmaktadır.
6-Dodo
Uçamayan kuş türlerinden biridir. Dodo Kuşu Kontrolsüz avlanma sonucu neslinin tükendiği biliniyor.
7. Batı Kara Gergedanı
2011 yılında nesli tükenen bir hayvan olarak kayıtlara geçmiştir.
8- Cava Kaplanı
Javan Tiger da yakın geçmişte nesli tükenen hayvanlardan biri. Cava kaplanı Yaşam alanının tahrip edilmesi ve avlanması sonucunda bu hayvan 1903’ten sonra bir daha görülmedi.
9- Tazmanya Kaplanı
1936’dan sonra Tazmanya Kaplanı görülmemiştir.
10- Steller Deniz İneği
Bering Denizi’nde (kuzey kutbu yakınında) yaşadığı bilinmektedir. yıldız denizi İneğin 1768 yılında görüldüğü biliniyor.
Ülkemizde Yaşayan, Nesli Tükenmiş veya Tükenmek Üzere Olan Hayvanlar
1- Anadolu Leoparı
Ülkemizde en son 17 Ocak 1974’te (Beypazarı Bağözü köyünde) görülmüştür. son görülen anadolu leoparı Köylüler tarafından vuruldu.
2- Asya Aslanı
Asya aslanı en son 1880’de Becek’te görüldü. Daha sonra görüldüğüne dair herhangi bir kayıt yok.
3- Hazar Kaplanı
Nihayet Hazar kaplanı 1970 yılı Şubat ayında Uludere’de Şehit Şen adlı köylü tarafından 122 cm uzunluğundaydı. Gövde uzunluğunda bir erkek vurulmuştu.
4- Kel Aynak Kuşu
Birecik’te 50 civarında kel aynak yaşadığı biliniyor. Nesli tükenmek üzere olan hayvanlardan biridir.
5- Yılanboyun
Hatay’da Amik Gölü’nde yaşamak Yılan boynu Göl kuruduktan sonra adı geçen kuşun ülkemizde nesli tükendi.
6- Çita
Son plak ise 1879 yılında Güneydoğu Anadolu’da Birecik’in güneyinde Avrupalı bir gezgine hediye edilmişti. Çitalar artık ülkemizde görülmüyor.
Bu hayvanların neslinin tükenmesi tek bir nedenden kaynaklanmıyor. İklim değişikliği, habitat yetersizliği, kontrolsüz avlanma, araç kazaları sonucu hayvan ölümleri gibi nedenler hayvanların neslinin tükenmesine neden oluyor. Genel olarak en belirgin faktör avlanmaları ve öldürülmeleridir.