Hemen hemen hepimizin her mevsim büyük bir keyifle tükettiği, salatayla, bazen limonla, ister ızgarada, ister mısır unu ile kızartılarak tükettiği balık, yıllardır herkesin aklını kurcalayan çözülemeyen bir soruna sahip! Bu sorun nedir? Balıkları mı zehirliyorlar? Sorularınızın ve merak ettiğiniz soruların yanıtları burada. Yıllardır milli içeceğimiz sayılan ayranın da sütle birlikte balıkla birlikte tüketilip tüketilemeyeceği akıllarda büyük bir soru işareti oluşturuyor. Aslında her bireyin cevabını merak ettiği ve altında yatan sebebi bilmeyenler hala var. Babası denizden çıksa yerim diyenler ve süt ürünlerine düşkün olanlar! Bu sizin için iyi bir haber! Aslında herhangi bir süt veya süt ürününü (yoğurt, peynir, süt, ayran, kefir) balığı yakaladıktan birkaç saat sonra yani balık henüz tazeyken tüketirseniz tüketen kişiye hiçbir zarar vermez. ya da sizi zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya bırakır.
NEDEN TÜKETEMİYORUZ?
Balık ürünlerinin yanı sıra süt, yoğurt, peynir, kefir, ayran gibi süt ürünlerini de tüketemememizin sebebi bu ürünlerin kapsülsüz bakteri içermesidir. Balık öldükten sonra zararlı bakteriler üretmeye başladığından, kişi balık ve süt ürünlerini aynı anda yemeye başladıktan hemen sonra süt ve süt ürünlerindeki bu kapsülsüz bakteriler ile balıktaki zararlı bakteriler göç sürecine başlar. Normalde tüketildiğinde vücuda zarar vermeyecek kadar küçük olan bu zararlı bakteriler, süt ürünleri tüketimi sonrasında çoğaldıkları için balık zehirlenmesi dediğimiz duruma neden olurlar.
BALIK YEMEDEN KAÇ SAAT SONRA VEYA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ NE KADAR SONRA TÜKETİLEBİLİR?
Balıkla birlikte yoğurt, süt, kefir, ayran ve peyniri de tükettiğimizde karşılıklı bakteri aktarımı sonucu bizi zehirleyen bu besinleri ayrı ayrı tüketmek hem daha faydalı hem de daha sağlıklıdır. Balığın tazeliğinden eminseniz balık tüketirken her türlü süt ve süt ürünlerini tüketebilirsiniz. Ancak dışarıda balık pazarı vb. varsa bir yerden balık alıp tükettiyseniz herhangi bir süt ve süt ürününü yaklaşık 8 saat sonra tüketmeniz tavsiye edilir.